AGRICULTURA ECOLÒGICA

És una modalitat agrícola , en la qual no s'utilitzen productes químics, fungicides químics de síntesi, adobs químics, herbicides, conservants, colorants artificials,  additius, i té com a finalitat, ser ambientalment sostenible, a més de respectar la salut i el benestar dels consumidors.
Algunes de les tècniques de conreu que s'utilitzen són les següents:
  • Ús de fertilitzats d'origen orgànic, com ara els fems, el compost i l'adob verd.
  • La rotació de conreus per afavorir la regeneració de la terra. És molt convenient.
  • Ús del guaret per evitar l'esgotament de la terra.
  • Control de plagues amb mitjans biològics. fauna auxiliar, rotenona, piretrites...


Els productes resultants de l'agricultura ecològica, reben la denominació de productes ecològics o biològics.
Es calcula que la demanda mundial per aquest productes creix entre un 10% i 15% a l'any.

VEREMA ECOLÒGICA

Juvé & Camps aposta per l'agricultura ecològica


La primera verema ecològica de Juvé & Camps, que permetrà llançar al mercat la primavera de 2016 els seus primers vins ecològics, és el compromís de la família Juvé amb l'ecologia.
Juvé & Camps és una de les bodegues familiars emblemàtiques del Penedès i una de les més reconegudes elaboradores d'escumosos de qualitat del món -és líder en elaboració de Cava Gran Reserva-, encara que també produeix vins blancs, negres i rosats.

LES HOTALISSES EN GENERAL


Tota aquella planta herbàcia que pot ser utilitzada com aliment de l'home rep en general el nom d'hortalissa, mentre que el terme llegum queda reservat més específicament a aquelles que pertanyen a la família de les lleguminoses, tant de les que es mengen les llavors ( fesols, pèsols, faves, llenties i cigrons), com d'aquelles en les que es menja el fruit sencer, el qual es denomina tavella o beina ( mongetes tendres, bajoca ).
Pel que fa referència a les plantes que pertanyen a altres famílies s'agrupen per afinitat segons el cicle i el tipus de conreu i modalitat de recol·lecció.

CLASSIFICACIÓ DE LES HORTALISSES



D'ARREL
api, card de moro, col-nap, xirivia, escorçonera, nap,julivert d'arrel,ràve, nap bord, ràve rusticà, remolatxa, barba de frare,pastanaga.

DE TIJA
tubercle
bulb
rizoma
carnós
turió
Moniato
Xufla
Patata

All
Ceba
Cebollí
Escalunya

Rave rusticà
Col-rave
Espàrrec

DE FULLES
plàntula
brots
mates
peduncle
cabdellada
Siscall
Enciamet de
caputxí
Sajolida
Donzell
Alfàbrega
Créixens
Card de
moro
Fonoll
Dragonet
Gatera
Salpasser
Majorana
Melissa
Menta
Orenga
Romaní
Ruda
Sàlvia
Farigola
Verdolaga

Axicòria
Api
Col
Card
Col xina
Escarola
Espinac
Herba del
caputxins
Enciam
Ruca
Bleda
Api
Card
Cebollí
Fonoll
Porro
Ruibarbre
Cabdell
Col de
Brussel·les
Enciam
Cabdell de
fulla arriçada

DE FULLES SIMPLES
agrella, bleda,axicòria de Brussel·les, sajolida, alfàbrega, api, créixens, col, borratja, card, cebolleta, cebollí, col xina, cabdell, col arrissada, escarola, espinac,dragonet, gatera, salpasser, enciam, mejorana, melissa, menta, mostassa, farigola, julivert, porro, romaní, ruda, sàlvia, orenga, verdolaga.

DE FLOR
FLOR
ESTAMS
INFLORESCÈNCIA
tàpera, crèixens d'aigua
safrà
carxofa, bròquil,col, col-i-flor,flor del nap, camamilla

DE FRUIT
fesol bord, albergínia, carbassó, carbassa, castanya d'aigua, maduixa, mongeta verda, meló, cogombre, pebrot, síndria, tomàquet.

DE LLAVOR
fesol, alcaravia, tramusset, anís, cacaüet, celiandre, comí, cigró, pèsol, fava, llentia, mostassa.

D'AMANIMENT
all, alfàbrega, tàpera, alcaravia, safrà, ceba, cebollí, comí, escalunya, mejorana, orenga, llulivert, rave rusticà, romaní, sàlvia, farigola.

D'AROMA
agrella, sajolida, donzell, alfàbrega, alcaravia, anís, comí, funoll, dragonet, bitxo, fonoll, salpasser, camamilla, mejorana, melissa, menta, orenga, romaní, ruda, sàlvia, farigola.